Hvad er HERO’S JOURNEY?

Hvis du nogensinde har undret dig over, hvad Hero’s journey er, så prøver jeg at forklare det her. Det er den første af to film, hvor jeg gennemgår de 12 punkter i Hero’s journey-skabelonen.

Du kan finde en online læseprøve på “Det gode plot” her.
Og du kan bestille bogen her (til 189,-)

“Det gode plot” bogtrailer

Så har jeg endelig fået lavet min allerførste bogtrailer. En sød bibliotekar på Fyn mindede mig om, at en forfatter da skal have bogtrailers af sine bøger. Og jeg havde ligesom ikke en eneste. Men nu er jeg igang, og så mangler jeg bare lige 50 mere.

“Det gode plot” er sendt til tryk. Wuhu!

Du kan finde en Læseprøve her.

Bagsideteksten:

Bogen er for alle forfattere, der gerne vil have en dybere forståelse for mekanikken bag den gode historie, og som ønsker at arbejde struktureret med deres manuskripter. Bogen består af to dele:

DEL 1. Jan Kjær viser, hvordan man strukturerer sin historie efter en plotmodel, og gennemgår punkt for punkt den model, som han selv bruger. Han inddrager eksempler fra bestsellere som ”The Hunger Games” og ”Harry Potter”.

DEL 2. Om hvordan man skaber en fængende, dynamisk historie baseret på sin helt egen plotstruktur. Og hvordan man griber det an, når man skal opbygge en historie, der strækker sig over flere bind.

Arbejder på “Det gode plot”

I forbindelse med arbejdet på min næste bog “Det gode plot” hygger jeg mig med Joseph Campbells “The Hero with a thousand faces”. Campbell er ret vild med psykoanalyse og drømmetydning, fordi det arbejde bygger på de samme arketypiske elementer, som han bruger i sin ‘monomyth’. Her er Campbells meget begejstrede beskrivelse af psykoanalytikerens funktion:

“The dangerous crises of self-development are permitted to come to pass under the protecting eye of an experienced initiate in the lore and language of dreams, who then enacts the role and character of the ancient mystagogue, or guide of souls, the initiating medicine man of the primitive forest sanctuaries of trial and initiation. The doctor is the modern master of the mythological realm, the knower of all the secret ways and words of potency. His role is precisely that of the Wise Old Man of the myths and fairytales whose words assist the hero through the trials and errors of the weird adventure.”

En samtale om børnebogsuniverser

Jeg blev inviteret i Palle Schmidts PLOTCAST-studie til en lille samtale om at udvikle børnebogsuniverser. Kan ikke helt huske, hvad jeg fik sagt … eller om noget af det gav mening. Men hyggeligt var det. Den time gik ALT for hurtigt. Hør samtalen her.

Ikke altid sjov og ballade

Nå ja, det er ikke altid bare sjov og ballade at lave børnebøger. I onsdags mødtes vi og talte lidt om kontrakter. Og det var faktisk noget af en horror-aften af høre om de forskellige vilkår tegnere og forfattere møder, når de får stukket en kontrakt fra forlagene … især fordi det kommer i forlængelse af den netop udgivne rapport, der viser, at hver 3. forfatter i Danmark tjener 100.000 om året eller under. Så hvis du er forfatter eller tegner, og ikke er medlem af en forening, så skynd dig at melde dig ind. Der er brug for alle mand, hvis vi skal gøre os nogen forhåbninger om at forbedre vilkårene fremadrettet.

70 nye forfattere i Svendborg

Det har været nogle heftige dage på Svendborg Bibliotek i denne uge. Jeg har holdt 3 workshops og undervist ca. 70 elever fra 4. klasse i at skrive. Der er blevet tænkt, og snakket og skrevet, og det er der kommet nogle rigtig fede historier ud af.

svendborg_bib_nov_2016
De 3 workshops tog udgangspunkt i min nye bog, Englejægeren – og temat var forvandling. I starten af bogen gennemgår de to hovedpersoner Miki og Maya nemlig nogle ganske interessante forvandlinger. Eleverne greb hurtig bolden og fandt på deres egne. Det var imponerende, hvor meget de kunne finde på, på bare 4 timer.

Spørg endelig løs!

Det er dejligt, når der er nogen, der viser interesse for ens arbejde. For tiden får jeg rigtig mange spørgsmål fra opgaveskrivende skoleelever i både Danmark og Norge. Derfor har jeg lavet en ‘ofte stillede spørgsmål’ side under ‘Om Jan’ menuen.

Og hvis jeg ikke har fået svaret på det hele, så spørg endelig løs igen 🙂

Her er nogle af de gode spørgsmål, jeg ofte bliver stillet:

Hvor lang tid bruger du på at lave en bog?
Jeg laver 3-4 bøger om året, så det er 3-4 måneder per bog.

Hvornår begyndte du at skrive?
Jeg begyndte at skrive i 2003 og udgav min første to bøger i 2004. Det var:
Manga – 20 tips & tricks‘ og
CyberZombien fra Subkælderen‘ (som jeg lavede med Ingo Milton)

Hvor får du din inspiration fra?
Min inspiration kommer alle steder fra. For mig er det et spørgsmål om at sætte min hjerne i ‘idé’-spor. Det betyder, at i 2-3 uger suger jeg alle former for indtryk til mig og vender og drejer dem i hovedet, indtil jeg har løse ideer og brikker nok til at forme en historie-idé.

F.eks var jeg inde og se forestillingen ‘Nøddeknækkeren’ og kom ud med en idé til at lave ‘Nomernes hemmelige beskytter’. De er nærmest umuligt at se, hvad de to ting har med hinanden at gøre, men inspirationen til bogen kom fra balletten.

Seriemorder på fri fod i Greve

Og det er altså ikke ham på billedet her 😉20150930_103012
Jeg har lavet research i dag, så min historie om Englejægeren i Greve kan blive så autentisk som mulig. Jeg besøgte Greve Midtby Center, Strandskolen, Café Jenners og Smeralda – fik en fabelagtig kyllinge sandwich der, kan anbefale den 😉
20150930_114832  20150930_110324  20150930_110253
20150930_103245  20150930_102949  20150930_102606
20150930_101313  20150930_100414  20150930_095420

Det er ikke standard turistbilleder, men reference fra alle de scener, der er med i historien, så jeg kan skrive detaljerne korrekt.

FASE 1: Idé, research og angst

Det går op for mig, at jeg har levet mit liv i en osteklokke. I forbindelse med research til min paranormale fortælling til Greve Kommune har jeg opdaget, at der er meget mere mellem himmel og jord … Min søgning på ‘psychic and supernatural abilities’ har ført mig til nogle ret fascinerende hjemmesider. Hvis du for eksempel har undret dig over, hvorfor der ikke er flere mennesker, der kan regenerere nu om dage, så er forklaringen her:

“Regeneration:

The power of Regeneration allows the user to be able to heal themselves quickly. It is also extremely difficult for these people to die. The only way they can be killed is if their head is destroyed so they don’t have the mental ability to force their body to recover. This power is becoming less common due to modern medicine making it less necessary.”

Jeg har indtil videre googlet mig frem til over 200 ‘psychic and supernatural’ evner, som mennesker kan udvikle. Og så er jeg stødt på ‘psychic’ humor. Jeg kan ikke helt sige, at jeg har taget på det endnu. Kræver nok lidt mere research:

“Hippomancy:
Observing the mating rituals of Hippopotamus. Just kidding!! It’s really divination by observing the appearance, neighing and foot stamping behaviour of horses.”

Det paranormale er den ene del af min research, den anden del er at lære Greve Kommune at kende. Så i dag har jeg været på rundvisning på Mosede Fort (som nu er et national museum) og lært om Greves rolle i 1. verdenskrig. Hold da op, hvor var der meget, jeg ikke vidste. Det var ret pinligt. Den søde rundviser, Louise, blev nødt til at give mig børneversionen for at jeg kunne følge med.

Tools  Entrance
Ammunition  Sacks
Mosede Fort og 1. verdenskrig var omdrejningspunktet i de første fantastiske historier, der blev skrevet til Greves ‘Læs for mig’-projekt af Lars Bøgeholt Pedersen. Så den periode er ligesom afdækket. Min historie bliver en nutidsfortælling, men der er så mange interessante personer og begivenheder i forbindelse med krigen, at det alligevel er et godt sted at starte.

Nu gælder det om at samle information og inspiration. Brudstykker af ideer hvirvler rundt i hovedet på mig. Jeg aner ikke, hvad min historie skal handle om. Det er en smule angstprovokerende at vide, at der skal ligge en bog klar om 3 måneder.

Her er et eksempel på lidt research, der nok er en blindgyde. Jeg syntes, at Greve Kommunes våbneskjold var ret sejt, så jeg var spændt på at lære om symbolikken.

Greve_kommunevaaben

“Skjoldmotivet symboliserer en væveknude,
en såkaldt Hedebo-knytning.”

x

x

Hmmm. Med al respekt for knytning, så er det måske svært at væve (no pun intended) ind i en dramatisk fortælling. Og så igen, Nornerne fra den nordiske mytologi spinder menneskenes livstråde, så der er måske noget der … hm … Alt er åbent. Den kreative proces er vidunderlig.